top of page

重阳节 - Η Γιορτή του Διπλού Εννιά


Σήμερα είναι στην Κίνα η Γιορτή του Διπλού Εννιά (Chongyang Festival).

Στο φεστιβάλ αυτό οι άνθρωποι συνηθίζουν να ανεβαίνουν στο βουνό, να απολαμβάνουν το άρωμα και τα χρώματα των χρυσάνθεμων και να τρώνε ένα είδος κέικ (Chongyang cake). Σε πολλές οικογένειες οι νεότεροι ετοιμάζουν τραπέζι και μαγειρεύουν ξεχωριστά πιάτα για να τιμήσουν τους γηραιότερους και να τους εκφράσουν το σεβασμό και την αγάπη τους.

Το έθιμο ξεκίνησε να γιορτάζεται σε ευρεία κλίμακα την περίοδο της Δυτικής Δυναστείας των Χαν (206πΧ-25μΧ). Η ονομασία του προκύπτει από την ημερομηνία του Σεληνιακού Ημερολογίου: Η ένατη μέρα του ένατου μήνα.

Η ξεχωριστή σημασία της συγκεκριμένης μέρας οφείλεται στον αριθμό 9. Οι αρχαίοι Κινέζοι θεωρούσαν τους αριθμούς 1,3,5,7 και 9 ως γιανγκ και τους αριθμούς 2,4,6,8 και 10 ως γιν. Το εννιά λοιπόν είναι ο μεγαλύτερος γιανγκ αριθμός και η ένατη μέρα του ένατου μήνα είναι η μέρα του διπλού γιανγκ (chongyang).

Τα χρυσάνθεμα έχουν ιδιαίτερη θέση σε αυτή τη γιορτή, καθώς τα φύλλα των δέντρων και το χορτάρι έχουν πια παραδοθεί στο Φθινόπωρο, ενώ αυτά παραμένουν ανθισμένα και ευωδιαστά. Οι αρχαίοι Κινέζοι ονόμαζαν τον σεληνιακό Σεπτέμβρη "Μήνα των Χρυσάνθεμων". Και πολύς κόσμος συνηθίζει να πίνει ένα χαρακτηριστικό κρασί από χρυσάνθεμα για να το γιορτάσει.

Η συγκεκριμένη γιορτή έχει αποκτήσει μία επιπλέον σημασία που έχει τη ρίζα της στην ιδιαιτερότητα της Κινεζικής γλώσσας. Το κινέζικο ιδεόγραμμα για το 9 (九-jiu) είναι ομόηχο με το ιδεόγραμμα '久-jiu' που σημαίνει "μεγάλη διάρκεια, πολύς χρόνος". Έτσι ο αριθμός εννιά ως σύμβολο έχει συνδεθεί με την μακροζωία και η 9η Σεπτεμβρίου (9/9) του σεληνιακού ημερολογίου θεωρείται ημέρα ένδειξης σεβασμού προς τους μεγαλύτερους. Το 1989 η Κινεζική Κυβέρνηση όρισε την ημέρα αυτή ως "Ημέρα των Ηλικιωμένων".

[πηγές: Chinese Folk Customs (Hai Chao Press), Exploring Chinese Culture (Beijing Language and Culture University Press). Η εικόνα είναι από το www.daneiedu.com]

100 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page