top of page

Master Zhou Zhongfu - Συνέντευξη (Μέρος 2ο)


Master Zhou - Fast Form

Ερ: Ως σωματική άσκηση με ποιο τρόπο θεωρείς ότι το Τάι Τσι διαφέρει από άλλες δημοφιλείς μορφές άσκησης;

Απ: Το Τάι Τσι είναι κατάλληλο για όλους και πολύ ασφαλές. Ο ασκούμενος δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί από την πρακτική. Επίσης προσφέρει αυτογνωσία και μια γαλήνια αίσθηση, που άλλες μορφές σωματικής άσκησης δεν μπορούν να δώσουν.

Το Τάι Τσι, τέλος, είναι πολύ βολικό. Δεν χρειάζεται μεγάλο χώρο και μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.

Ερ: Τι θα έδινες ως συμβουλή σε όσους αρχίζουν να ασκούνται στο Τάι Τσι Τσουάν;

Aπ: Το πιο σημαντικό είναι η “στάση”, η “προσέγγιση”. Αν θέλουν να επωφεληθούν από το Τάι Τσι, χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Και πρέπει να επιμείνουν, δεν αρκεί να ασκηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα.

Ερ: Ένα μέρος της εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν είναι τα ‘Pushing Hands’. Το θεωρείς σημαντικό;

Απ: Τα ‘Pushing Hands’ σου δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθείς με τη σχέση σου με τον αντίπαλο. Σε προτρέπουν να χρησιμοποιήσεις τον έξυπνο τρόπο για να εξουδετερώσεις την εισερχόμενη δύναμη του αντιπάλου. Είναι σημαντικό.

Με την εξάσκηση στα ‘Pushing Hands’ μπορείς να κατανοήσεις κάποιες πρακτικές εφαρμογές της Φόρμας. Και, επίσης, πώς να συντονίζεις τα μέρη του σώματος όταν εκτελείς μια κίνηση.

Pushing Hands Seminar in Greece 2016

Ερ: Πες μας για την Jing Xiu Tang Union.

Απ: Δημιουργήθηκε για να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να συνδέονται, σαν μια μεγάλη οικογένεια. Έτσι, ο καθένας να μπορεί να απολαύσει και να μοιραστεί την χαρά. Οι άνθρωποι σε αυτή την Ένωση δεν βελτιώνουν μόνο τις δεξιότητες και την τεχνική τους, αλλά και μαθαίνουν να λειτουργούν και να αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια.Σε αυτή την οικογένεια μπορεί να βοηθάει ο ένας τον άλλο, ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλο. Στο μέλλον, η Jing Xiu Tang Union μπορεί να φέρει περισσότερη ευτυχία στα μέλη της και μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρουσα και για άλλους.

Ερ: Υπάρχουν διαφορετικά είδη Τάι Τσι. Ακόμη και στο Γου στυλ υπάρχουν διαφορετικές σχολές με κάπως διαφορετικές Φόρμες ή προσέγγιση. Ποιες είναι οι σκέψεις σου γι 'αυτό;

Απ: Στην Κίνα υπάρχει μια παροιμία: “百花齐放 - Bai Hua Qi Fang". Σημαίνει "Όλα τα είδη των λουλουδιών ανθίζουν». Και οι άνθρωποι μπορούν να επιλέγουν σύμφωνα με τον εαυτό τους.

Master Zhou - "Ride the Tiger"

Ερ: Πες μας λίγα πράγματα για το δάσκαλό σου.

Απ: Ο Fei Guoqing είναι ένας από τους μαθητές του Ma Yueliang. Μελέτησε και αυτός τις Πολεμικές Τέχνες από πολύ νέος. Τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξάσκηση στο Τάι Τσι. Έχει αφιερώσει τον εαυτό του στη διδασκαλία. Έχει ανοιχτό πνεύμα και πάντα μας προτρέπει να απορροφάμε περισσότερες γνώσεις και από τις άλλες Πολεμικές Τέχνες. Ο ίδιος έχει εντρυφήσει στην έρευνα σχετικά με τα Pushing Hands. Είναι πολύ ικανός και πολύ διάσημος στην Κίνα.

Ερ: Τελειώνοντας, θα ήθελες να πεις κάτι στους μαθητές στην Ελλάδα;

Απ: Με βεβαιότητα το Τάι Τσι Τσουάν είναι η καλύτερη άσκηση στον κόσμο για την υγεία. Θα πρέπει να εξασκούνται. Περισσότερη πρακτική, περισσότερη αίσθηση και περισσότερη φαντασία. Και να επιμένουν στην καθημερινή εξάσκηση.

[Η συνέντευξη δόθηκε στον Δημήτρη Τσολακίδη το Σεπτέμβρη του 2015 στη Σανγκάη]

195 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Flow ReCrete 2019 (video)

Sunday practice...

bottom of page