top of page

Master Zhou Zhongfu - Συνέντευξη (Μέρος 1ο)


Master Zhou and students

Ερ: Δάσκαλε Zhou, είσαι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του Wu Style Taijiquan στη Σαγκάη. Παρακαλώ πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.

Απ: Άρχισα να μελετώ τις πολεμικές τέχνες από την παιδική ηλικία. Από νωρίς και για πολλά χρόνια ασκήθηκα στο Τάι Τσι Τσουάν με τον πατέρα μου (ΣτΜ: ο Zhou Qingxian ήταν μαθητής του διάσημου Ma Yueliang). Δάσκαλος μου είναι ο Fei Guoqing, μαθητής του Ma Yueliang. Έχω κερδίσει αρκετές φορές την πρώτη θέση σε πρωταθλήματα του Γου στυλ Τάι Τσι Τσουάν στη Σανγκάη, τόσο στις Φόρμες όσο και στα Pushing Hands. Σήμερα έχω χιλιάδες μαθητές και μερικοί από αυτούς είναι επίσης πρωταθλητές σε διάφορες διοργανώσεις, σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

Ερ: Λοιπόν, τι είναι το Τάι Τσι Τσουάν; Είναι πολεμική τέχνη; Είναι διαλογισμός;

Απ: Το Τάι Τσι Τσουάν είναι διαφορετικό από τις άλλες Πολεμικές Τέχνες. Δεν είναι μόνο σωματική άσκηση. Είναι και καλλιέργεια της καρδιάς. Βελτιώνει την ισορροπία και την προσωπικότητά σου. Σου δίνει σοφία.

Είναι διαλογισμός, σε βοηθά να ηρεμήσεις. Και σε συνδυασμό με τη θεωρία του Γιν-Γιανγκ ή της Διδασκαλίας της Μέσης Οδού (Zhongyong) μπορεί να σου δώσει κάποια έμπνευση για τη ζωή.

Ερ: Είναι πάντα αργό;

Απ: Όχι. Φυσικά έχουμε και την Γρήγορη Φόρμα. Το Τάι Τσι προέρχεται από το yin-yang, έτσι μερικές κινήσεις είναι αργές, μερικές γρήγορες. Οι αργές κινήσεις είναι για διαλογισμό. Οι γρήγορες είναι για αυτοάμυνα.

Ερ: Είναι για τους ηλικιωμένους;

Απ: Δεν είναι μόνο για τους ηλικιωμένους. Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Οι περισσότεροι από τους μαθητές μου είναι νέοι.

Ερ: Πες μας για τη Σχολή σου, το "Taiji Jing Xiu Tang".

Απ: Ιδρύθηκε το 2002. Έχουμε επικεντρωθεί στην σοβαρή διδασκαλία του Γου στυλ Τάι Τσι Τσουάν. Θέλουμε όλοι οι μαθητές να είναι σε θέση να απολαύσουν και να μοιραστούν το Γου Στυλ Τάι Τσι Τσουάν. Γι 'αυτό και πάντα αναζητούμε πώς να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο τέλεια, πιο εκλεπτυσμένη.

Θέλουμε οι μαθητές μας, όχι μόνο να μελετούν το Τάι Τσι, αλλά να διευρύνουν τις γνώσεις τους και σε άλλες Πολεμικές Τέχνες και στην Παραδοσιακή Κινεζική Κουλτούρα. Ευχόμαστε να έχουν μια ειρηνική ζωή και να είναι ευτυχισμένοι. Έτσι, είμαστε πολύ ανοικτοί και σε άλλα στυλ και πολιτισμικές τέχνες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ευτυχία μας.

Ερ: Τι διαφοροποιεί το στυλ Γου από τα άλλα στυλ;

Aπ: Οι αρχές είναι ίδιες. Ίσως διαφορετική τοποθέτηση, διαφορετική εμφάνιση... Μία διαφορά είναι ότι οι στάσεις στο Γου στυλ δεν είναι πολύ χαμηλές. Έτσι, μπορεί να το ασκήσει ο καθένας.

Ερ: Στη δική σου Σχολή του Γου Στυλ Τάι Τσι Τσουάν τι είδους Φόρμες διδάσκονται στους μαθητές;

Απ: Η Απλοποιημένη Φόρμα, η Παραδοσιακή Αργή Φόρμα, η Γρήγορη Φόρμα, η Φόρμα του Σπαθιού (Qian-Kun), η Φόρμα του Σπαθιού των 7 Αστεριών, η Φόρμα της Σπάθας, η Φόρμα του Σπαθιού 2 ατόμων, η Φόρμα της Λόγχης 24 Κινήσεων και η Φόρμα της Λόγχης 13 Κινήσεων.

Ερ: Ένας μαθητής ρωτάει ποιος είναι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να μάθει αυτές τις Φόρμες;

Απ: Όσο περισσότερο ασκείσαι, τόσο το καλύτερο. Περισσότερη εξάσκηση, μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την υγεία.

Ερ: Ασκείσαι στο Τάι Τσι Τσουάν για πάνω από 40 χρόνια. Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι θα πρέπει κάποιος να αρχίσει να μαθαίνει Τάι Τσι Τσουάν;

Απ: Γιατί θα του δώσει καλή ποιότητα ζωής. Και μακροζωία.

Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, από τη μία πλευρά είναι τα οφέλη του για την υγεία: Έχει τη λειτουργία της θεραπείας και της πρόληψης της ασθένειας.

Από την άλλη πλευρά είναι ότι προσφέρει μια πιο ισορροπημένη διάθεση και μια σωστή στάση ζωής.

Όλα αυτά τα χρόνια το Τάι Τσι Τσουάν μου έχει δώσει πολύ διαφορετική αίσθηση και έμπνευση για τη ζωή.

[Η συνέντευξη δόθηκε στον Δημήτρη Τσολακίδη το Σεπτέμβρη του 2015 στη Σανγκάη]

284 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Flow ReCrete 2019 (video)

Sunday practice...

bottom of page