top of page
Νέα - Ανακοινώσεις
Taiji Jing Xiu Tang Union - Ανοιχτή Ημέρα Τάι Τσι 2016
22 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε φέτος η Ανοιχτή Ημέρα Επιδείξεων Τάι Τσι του Taiji Jing Xiu Tang Union!

 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Αργυρούπολη, δάσκαλοι και μαθητές μέλη του Taiji Jing Xiu Tang Union από την Ελλάδα, την Κίνα, την Ιταλία και την Αγγλία συμμετείχαν σε επιδείξεις Τάι Τσι και σε εκδηλώσεις πολιτισμικής ανταλλαγής όπως είναι η Παραδοσιακή Τελετή του Τσαγιού και η Κινεζική Καλλιγραφία.

Στις επιδείξεις του Τάι Τσι παρουσιάστηκαν φόρμες από όλο το φάσμα της ύλης του Γου στυλ όπως η Γρήγορη Φόρμα, οι Φόρμες του Σπαθιού, της Σπάθας, της Λόγχης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επίδειξη των Pushing Hands και η Φόρμα της Βεντάλιας.

Επικεφαλής της Κινεζικής αποστολής ήταν ο ίδιος ο Ιδρυτής του Jing Xiu Tang, Zhou Zhongfu.

Την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας, ο Πρόεδρος του Κλιμακίου Β. Ελλάδος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γουσού - Κουνγκ Φου και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Κίνας.

Read more
Διάλεξη για το Τάι Τσι στο Πανεπιστήμιο της Σανγκάης
9 Νοεμβρίου 2015

Στα πλαίσια σειράς διαλέξεων με θέμα τις Πολεμικές Τέχνες, πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2015 στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σανγκάης, διάλεξη με κύριο θέμα το Τάι Τσι.

 

Εισηγητής ήταν ο υπεύθυνος του Flow, Δημήτρης Τσολακίδης, ύστερα από πρόσκληση του Καθηγητή του Τμήματος Πολεμικών Τεχνών του Πανεπιστημίου, Liang Shen. 
 

Την διάλεξη παρακολούθησαν φοιτητές του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου με κατεύθυνση τις Πολεμικές Τέχνες.

Master Zhou Zhongfu - Συνέντευξη (Μέρος 2ο)
14 Οκτωβρίου 2015
(Συνέχεια από 1ο Μέρος. Η συνέντευξη δόθηκε στον Δημήτρη Τσολακίδη το Σεπτέμβρη του 2015 στη Σανγκάη)

Ερ: Ως σωματική άσκηση με ποιο τρόπο θεωρείς ότι το Τάι Τσι διαφέρει από άλλες δημοφιλείς μορφές άσκησης;

Απ: Το Τάι Τσι είναι κατάλληλο για όλους και πολύ ασφαλές. Ο ασκούμενος δεν κινδυνεύει να τραυματιστεί από την πρακτική. Επίσης προσφέρει αυτογνωσία και μια γαλήνια αίσθηση, που άλλες μορφές σωματικής άσκησης δεν μπορούν να δώσουν.

Το Τάι Τσι, τέλος, είναι πολύ βολικό. Δεν χρειάζεται μεγάλο χώρο και μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε.

Read more

Ερ: Τι θα έδινες ως συμβουλή σε όσους αρχίζουν να ασκούνται στο Τάι Τσι Τσουάν;

Aπ: Το πιο σημαντικό είναι η “στάση”, η “προσέγγιση”. Αν θέλουν να επωφεληθούν από το Τάι Τσι, χρειάζεται χρόνος. Χρειάζεται σκληρή δουλειά. Και πρέπει να επιμείνουν, δεν αρκεί να ασκηθούν για σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Ερ: Ένα μέρος της εξάσκησης στο Τάι Τσι Τσουάν είναι τα ‘Pushing Hands’. Το θεωρείς σημαντικό;

Απ: Τα ‘Pushing Hands’ σου δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθείς με τη σχέση σου με τον αντίπαλο. Σε προτρέπουν να χρησιμοποιήσεις τον έξυπνο τρόπο για να εξουδετερώσεις την εισερχόμενη δύναμη του αντιπάλου. Είναι σημαντικό.

Με την εξάσκηση στα ‘Pushing Hands’ μπορείς να κατανοήσεις κάποιες πρακτικές εφαρμογές της Φόρμας. Και, επίσης, πώς να συντονίζεις τα μέρη του σώματος όταν εκτελείς μια κίνηση.

 

Ερ: Πες μας για την ‘Jing Xiu Tang Union’.

Απ: Δημιουργήθηκε για να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να συνδέονται, σαν μια μεγάλη οικογένεια. Έτσι, ο καθένας να μπορεί να απολαύσει και να μοιραστεί την χαρά. 

Οι άνθρωποι σε αυτή την Ένωση δεν βελτιώνουν μόνο τις δεξιότητες και την τεχνική τους, αλλά και μαθαίνουν να λειτουργούν και να αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια.

Σε αυτή την οικογένεια μπορεί να βοηθάει ο ένας τον άλλο, ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλο. Στο μέλλον, η Jing Xiu Tang Union μπορεί να φέρει περισσότερη ευτυχία στα μέλη της και μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρουσα και για άλλους.

 

Ερ: Υπάρχουν διαφορετικά είδη Τάι Τσι. Ακόμη και στο Γου στυλ υπάρχουν διαφορετικές σχολές με κάπως διαφορετικές Φόρμες ή προσέγγιση. Ποιες είναι οι σκέψεις σου γι 'αυτό;

Απ: Στην Κίνα υπάρχει μια παροιμία που λέει: “Bai Hua Qi Fang" **. Σημαίνει "Όλα τα είδη των λουλουδιών ανθίζουν». Και οι άνθρωποι μπορούν να επιλέγουν σύμφωνα με τον εαυτό τους.

 

Ερ: Πες μας λίγα πράγματα για το δάσκαλό σου.

Απ: Ο Fei Guoqing είναι ένας από τους μαθητές του Ma Yueliang. Μελέτησε και αυτός τις Πολεμικές Τέχνες από πολύ νέος. Τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξάσκηση στο Τάι Τσι. Έχει αφιερώσει τον εαυτό του στη διδασκαλία. Έχει ανοιχτό πνεύμα και πάντα μας προτρέπει να απορροφάμε περισσότερες γνώσεις και από τις άλλες Πολεμικές Τέχνες. Ο ίδιος έχει εντρυφήσει στην έρευνα σχετικά με τα Pushing Hands. Είναι πολύ ικανός και πολύ διάσημος στην Κίνα.

 

Ερ: Τελειώνοντας, θα ήθελες να πεις κάτι στους μαθητές στην Ελλάδα;

Απ: Με βεβαιότητα το Τάι Τσι Τσουάν είναι η καλύτερη άσκηση στον κόσμο για την υγεία. Θα πρέπει να εξασκούνται. Περισσότερη πρακτική, περισσότερη αίσθηση και περισσότερη φαντασία. Και να επιμένουν στην καθημερινή εξάσκηση.

 

** 百花齐放

Read more
Master Zhou Zhongfu - Συνέντευξη (Μέρος 1ο)
7 Οκτωβρίου 2015
(Η συνέντευξη δόθηκε στον Δημήτρη Τσολακίδη το Σεπτέμβρη του 2015 στη Σανγκάη)

Ερ: Δάσκαλε Zhou, είσαι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του Wu Style Taijiquan στη Σαγκάη. Παρακαλώ πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.
Α: Άρχισα να μελετώ τις πολεμικές τέχνες από την παιδική ηλικία. Από νωρίς και για πολλά χρόνια ασκήθηκα στο Τάι Τσι Τσουάν με τον πατέρα μου (ΣτΜ: ο Zhou Qingxian ήταν μαθητής του διάσημου Ma Yueliang).

Δάσκαλος μου είναι ο Fei Guoqing, μαθητής του Ma Yueliang.
Έχω κερδίσει αρκετές φορές την πρώτη θέση σε πρωταθλήματα του Γου στυλ Τάι Τσι Τσουάν στη Σανγκάη, τόσο στις Φόρμες όσο και στα Pushing Hands.
Σήμερα έχω χιλιάδες μαθητές και μερικοί από αυτούς είναι επίσης πρωταθλητές σε διάφορες διοργανώσεις, σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

 

 

Ερ: Λοιπόν, τι είναι το Τάι Τσι Τσουάν; Είναι πολεμική τέχνη; Είναι διαλογισμός;
Α: Το Τάι Τσι Τσουάν είναι διαφορετικό από τις άλλες Πολεμικές Τέχνες. Δεν είναι μόνο σωματική άσκηση. Είναι και καλλιέργεια της καρδιάς. Βελτιώνει την ισορροπία και την προσωπικότητά σου. Σου δίνει σοφία.

Είναι διαλογισμός, σε βοηθά να ηρεμήσεις. Και σε συνδυασμό με τη θεωρία του Γιν-Γιανγκ ή το Zhongyong* μπορεί να σου δώσει κάποια έμπνευση για τη ζωή.

 

Ερ: Είναι πάντα αργό;
Α: Όχι. Φυσικά έχουμε και την Γρήγορη Φόρμα. Το Τάι Τσι προέρχεται από το yin-yang, έτσι μερικές κινήσεις είναι αργές, μερικές γρήγορες. Οι αργές κινήσεις είναι για διαλογισμό. Οι γρήγορες είναι για αυτοάμυνα.

 

Ερ: Είναι για τους ηλικιωμένους;
Α: Δεν είναι μόνο για τους ηλικιωμένους. Ο καθένας μπορεί να το κάνει. Οι περισσότεροι από τους μαθητές μου είναι νέοι.

 

Ερ: Πες μας για τη Σχολή σου, το "Taiji Jing Xiu Tang".
Α: Ιδρύθηκε το 2002. Έχουμε επικεντρωθεί στην σοβαρή διδασκαλία του Γου στυλ Τάι Τσι Τσουάν. Θέλουμε όλοι οι μαθητές να είναι σε θέση να απολαύσουν και να μοιραστούν το Γου Στυλ Τάι Τσι Τσουάν. Γι 'αυτό και πάντα αναζητούμε πώς να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο τέλεια, πιο εκλεπτυσμένη.
Θέλουμε οι μαθητές μας, όχι μόνο να μελετούν το Τάι Τσι, αλλά να διευρύνουν τις γνώσεις τους και σε άλλες Πολεμικές Τέχνες και στην Παραδοσιακή Κινεζική Κουλτούρα. Ευχόμαστε να έχουν μια ειρηνική ζωή και να είναι ευτυχισμένοι. Έτσι, είμαστε πολύ ανοικτοί και σε άλλα στυλ και πολιτισμικές τέχνες που μπορούν να συνεισφέρουν στην ευτυχία μας.

 

Ερ: Τι διαφοροποιεί το στυλ Γου από τα άλλα στυλ;
A: Οι αρχές είναι ίδιες. Ίσως διαφορετική τοποθέτηση, διαφορετική εμφάνιση... Μία διαφορά είναι ότι οι στάσεις στο Γου στυλ δεν είναι πολύ χαμηλές. Έτσι, μπορεί να το ασκήσει ο καθένας.

 

Ερ: Στη δική σου Σχολή του Γου Στυλ Τάι Τσι Τσουάν τι είδους Φόρμες διδάσκονται στους μαθητές;
Α: Η Απλοποιημένη Φόρμα, η Παραδοσιακή Αργή Φόρμα, η Γρήγορη Φόρμα, η Φόρμα του Σπαθιού (Qian-Kun), η Φόρμα του Σπαθιού των 7 Αστεριών, η Φόρμα της Σπάθας, η Φόρμα του Σπαθιού 2 ατόμων, η Φόρμα της Λόγχης 24 Κινήσεων και η Φόρμα της Λόγχης 13 Κινήσεων.

 

Ερ: Ένας μαθητής ρωτάει ποιος είναι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να μάθει αυτές τις Φόρμες;
Α: Όσο περισσότερο ασκείσαι, τόσο το καλύτερο. Περισσότερη εξάσκηση, μεγαλύτερη παρακαταθήκη για την υγεία.

 

Ερ: Ασκείσαι στο Τάι Τσι Τσουάν για πάνω από 40 χρόνια. Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι θα πρέπει κανείς να αρχίσει να μαθαίνει Τάι Τσι Τσουάν;
Απ: Γιατί θα του δώσει καλή ποιότητα ζωής. Και μακροζωία.

Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, από τη μία πλευρά είναι τα οφέλη του για την υγεία: Έχει τη λειτουργία της θεραπείας και της πρόληψης της ασθένειας.

Από την άλλη πλευρά είναι ότι προσφέρει μια πιο ισορροπημένη διάθεση και μια σωστή στάση ζωής.
Όλα αυτά τα χρόνια το Τάι Τσι Τσουάν μου έχει δώσει πολύ διαφορετική αίσθηση και έμπνευση για τη ζωή.

 

* Η Διδασκαλία της Μέσης Οδού

1ο Διεθνές Σεμινάριο Taiji Jing Xiu Tang

28-29 Ιουνίου 2015

 

Στην Τζένοβα της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο το 1ο Διεθνές Σεμινάριο Taiji Jing Xiu Tang.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή διοργάνωση της Ένωσης Taiji Jing Xiu Tang στην οποία πήραν μέρος η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μ. Βρετανία και η Κίνα. 

 

Στη διοργάνωση η Ελλάδα συμμετείχε με 7-μελή αποστολή.

Η διημερίδα περιλάμβανε:

 

  • Εξάσκηση στις Φόρμες και τα Pushing Hands του Παραδοσιακού Γου στυλ Τάι Τσι Τσουάν της Σανγκάης υπό την καθοδήγηση των επικεφαλής των Χωρών-Μελών της Ένωσης Taiji Jing Xiu Tang.

  • Παρουσιάσεις Τάι Τσι από τις ομάδες των Χωρών-Μελών.

  • Σεμινάριο στις Φόρμες και τα Pushing Hands με τον Master Zhou Zhongfu, ιδρυτή του Taiji Jing Xiu Tang.

  • Εξετάσεις αξιολόγησης των ασκούμενων στο Παραδοσιακό Γου στυλ Τάι Τσι Τσουάν της Σανγκάης.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο εδώ.

bottom of page