top of page

Τάι Τσι και Πόνος στον Αυχένα


Ο πόνος και οι ενοχλήσεις στον αυχένα είναι πλέον ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο στην εποχή μας.

Οι συνθήκες εργασίας, που απαιτούν να είναι κανείς σκυμμένος για ώρες πάνω από το γραφείο ή μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, η κακή στάση σώματος, ο τρόπος που "βουλιάζουμε" στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, η εκτεταμένη χρήση του κινητού ή του τάμπλετ με το κεφάλι μόνιμα γερμένο μπροστά, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους υγιείς -και πολύ συχνά νέοι- άνθρωποι εμφανίζουν χρόνιες καταστάσεις πόνου και ενοχλήσεων στον αυχένα (chronic non-specific neck pain).

Το Τάι Τσι είναι μια παραδοσιακή πολεμική τέχνη της Κίνας που ξεχωρίζει από τις αργές και αρμονικές κινήσεις κατά την εξάσκηση του. Μια τέχνη που γνωρίζει σήμερα πρωτοφανή άνθιση παγκοσμίως, ως εναλλακτικός τρόπος υγιούς άθλησης, κατάλληλος για όλους, με πολλαπλά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το νου.

Μία νέα μελέτη, λοιπόν, η οποία δημοσιεύτηκε φέτος στην Επίσημη Εφημερίδα του American Pain Society, "the Journal of Pain", δείχνει πως το Τάι Τσι μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση του αυχενικού πόνου.

Στην έρευνα που είχε διάρκεια 12 εβδομάδες συμμετείχαν συνολικά 114 άτομα που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασκήθηκε στο Τάι Τσι, η δεύτερη έκανε συγκεκριμένες ασκήσεις για τον αυχένα, ενώ η τρίτη ομάδα δεν έκανε τίποτα.

Από τις μετρήσεις και τα στοιχεία που προέκυψαν μετά το πέρας των 12 εβδομάδων, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Τάι Τσι είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και οι ασκήσεις που δίνονται για τον αυχένα.*

Το Τάι Τσι θα μπορούσε να αποτελέσει λοιπόν μια κάλη επιλογή για ανθρώπους που η καθημερινότητά επιβαρύνει τον αυχένα τους, καθώς είναι μια ενασχόληση που όχι μόνο θα βοηθήσει στην ανακούφιση των ενοχλήσεων, αλλά παράλληλα θα ενισχύσει τη γενική ευεξία, θα συμβάλλει δραστικά στην καταπολέμηση του άγχους, θα αυξήσει την κοινωνικοποίηση, θα βελτιώσει την ισορροπία και τη συγκέντρωση. Πράγματα, δηλαδή, που μεταφράζονται συνολικά σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

*Αναλυτικά τα δεδομένα, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.jpain.org/article/S1526-5900(16)30105-5/abstract

[η φωτογραφία είναι από το www.usnews.com]

255 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page